5 Mayıs 2020 Salı

ANKARA ALTINDAĞ İLÇESİDİR


Ankara Altındağ’dır… Öyledir çünkü Altındağ’daki tarihi yapılar ve anıtlar Ankara’nın kent kimliğinin en önemli unsurlarıdır. Bu nedenle Ankara’yı Ankara yapan tüm değerler Altındağ’dadır.  Türkiye Cumhuriyet'inin kuruluş yıllarındaki Ankara'sının ''Gözbebeği''. İlk Meclis burada, Ankara Kalesi burada. Hacı Bayram burada, Çengel Han ve Vehbi Koç'un bakkal dükkânı bile burada.

Ankara'yı tanımak için Altındağ İlçesi'nin tanınması gerekiyor. Böylelikle, Ankara'ya adını veren Friglerin ünlü kralı Midas'a kadar nostaljik bir gezi yapma olanağı da doğar.  Kente adını veren Kral Midas, M.Ö. 719-707 yılları arasında Gordion'da hüküm sürmüştür. Friglerin Ankara'da; öncelikle Hacıbayram Tepesi, Ogüst Mabedi, Hamamönü, Çankırıkapı bölgesiyle Fidanlık arasında yerleştikleri anlaşılmaktadır.

İlk yerleşim merkezi olmaya başladığı yıllardan itibaren Ankara, Altındağ bölgesinde kurulur ve gelişir. Ankara Kalesi, Hacıbayram tepesi, Ogüst Mabedi, Roma Hamamı, camileri, hanları, hamamları ve evleriyle kale ve civarında yerleşilmiş bir Anadolu kasabasıdır Ankara.  Diğer taraftan Altındağ dünyanın en önemli uygarlık müzelerinden olan Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ni de içinde barındırıyor.

Ayrıca Kurtuluş Müzesi, Cumhuriyet Müzesi, Ankara Resim Heykel ve Etnografya Müzesi, Gar gibi diğer önemli müzeler de Altındağ sınırları içinde yer alıyor. Cumhuriyeti kuran ilk Meclis ve Cumhuriyet’in simgesi Zafer Anıtı da Altındağ’ın merkezi Ulus’ta bulunuyor. Yüzyıllardır ayakta kalan 30’a yakın Selçuklu ve Osmanlı dönemi camisi de tüm ihtişamlarıyla bölgeyi süslemeyi sürdürüyor. Günümüze ulaşan Hacı Bayram-ı Veli Camii ve Mimar Sinan’ın izlerini taşıyan Cenab-ı Ahmet Paşa Camii en önemli eserlerdendir. Sulu Han ticaretiyle, Çengel Han Rahmi M. Koç Sanayi Müzesi ile Pirinç Han ise kültür ve sanat merkezi olarak Altındağ’a hayat veriyor.

Roma Hamamı, Agustus Tapınağı, Julian Sütunu sizleri Roma ve Bizans İmparatorluklarına doğru mistik bir geziye çıkarmak için bekliyor. Kısaca Altındağ ve Hamamönü Antik Ankara'dır. Altındağ’ın tarihi, Ankara'nın tarihi olup, Kale’nin tarihiyle özdeş sayılır. 

Altındağ’ın bilinen tarihi Paleolitik çağlara kadar uzanıyor. Ancak en aydınlatıcı bulgular Hititler’ den öteye gitmiyor. M.Ö. 4000 ile 1200 yılları arasına denk gelen Hititler döneminde, Ankara Kalesi'nin İçkale bölümünün yerleşime açık olduğu biliniyor. Cumhuriyet öncesi Ankara, kent merkezi yerleşiminin tamamını günümüzde içine alan ilçeye, "Antik ve Osmanlı Ankara'sı" denmesi yanlış olmayacaktır. Bu nedenle de 1922 yılına kadar Ankara kentinin tarihi ile aynı geçmişe sahip olan ilçe, 1953 yılında "Altındağ" adı ile merkez idarî ilçe birimi olarak kurulmuştur.

Ankara kentinin tarih ve kültür mirasını ilçe sınırları içerisinde taşıyan Altındağ, Millî Mücadelenin karargâhı, Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin kurulduğu, Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın ilk mebus olduğu, İstiklal Marşı’nın yazıldığı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin ilan edildiği, tarihî mekanlara sahiptir. Kısacası Başkent Ankara'nın ilk yerleşme alanıdır. Ankara’nın merkez ilçelerinden olan Altındağ'ın doğusunda Elmadağ, güneyinde Çankaya, güneydoğusunda Mamak, güneybatısında Yenimahalle, batısında Keçiören ve kuzeyinde Akyurt ilçeleri bulunmaktadır.